Te is elköveted a mézes teafogyasztás 3 fő bűnét?

Pár napja beültünk a barátnőmmel egy teázóba Budapesten. Ő egy gyömbéres mentateát , én pedig japán zöld teát kértem, mindketten mézzel természetesen. A hely szuper volt a baráti csevejre. Megérkezett a várva várt tea és barátnőm azonnal ízesíteni kezdte a teáját. Épp egy sztoriban volt, de sajnos nem tudom, mi lett a történet vége.

Szegénybe beléfojtottam a szót. Miért? Mert bár nem vagyok nagy teaguru, de elkövette a “Hogyan ne idd a mézes teát” lista első három helyén álló tiltást. Csak csendben jegyzem meg, hogy ezekből kettőért valójában nem ő a felelős, de a teázó tulajdonosát mégsem oktathattam ki, nem?

 

suhyeon-choi-193186-unsplash_1.jpg

 

Állj meg itt egy pillanatra az olvasással és gondold át, Te hogyan iszod a teádat otthon? Hogyan készíted? Mivel ízesíted? Mivel kavarod? Megvan?

Akkor nézzük, Te is elköveted-e a mézes teafogyasztás 3 fő bűnét? 

 

1) Mézet NE tegyél bele a forró teába!

Tudod, ugye, hogy a méz az összes jótékony hatását elveszti, ha 40 fok fölé melegítjük? Az összeset! Nem marad más belőle, mint az édes íz. Az összes értékes enzimje, az egész vitamintartalom elillan.

Ha mézes teát szeretnél inni, akkor először várd meg, amíg langyosra hűl a tea és utána mehet a méz a teába.

 

2) A teához és a mézhez NE használj fémkanalat!

Alapigazság, nagymamáink ismételgették, olvasunk is róla sokszor, de akkor is könnyebb fémkanalat elővenni és azzal tenni a mézet a teába és megkeverni az italt. Ugye?

A fém, ha közvetlenül érintkezik a gyógynövénnyel vagy a mézzel, semlegesíti annak gyógyhatását.

Ezt ajánlja Gyuri bácsi, a bükki füvesember is ebben a cikkében - bár egy apró pontosítást muszáj megtennem: ha valakinek sok a gyomorsava, akkor ne akácmézet, hanem repcemézet tegyen a teájába! Erről hamarosan írok részletesen.

 

3) NE bolti mézzel ízesítsd a teádat!

Ha szereted a méz ízét, ha valóban ki szeretnéd használni a méz gyógyító erejét, akkor lehetőség szerint valódi, helyi, termelői mézzel készítsd el a teádat. Az igazi méz csodaszer, a hamisított cukorszirup pedig legfeljebb a vércukorszintedet emeli meg az egekig. Ha kíváncsi vagy, hogyan készül a hamis méz, akkor ezt a cikket olvasd el!

 

Őszintén: eddig rosszul ittad a mézes teádat?

pexels-photo-374605_small_fotor.jpg 

 

Méhészfeleség blogja

Méhészfeleségként az életem a méhekről szól. Hiszem azt, hogy rengeteget tanulhatunk a méhektől: a szorgalmuk, kitartásuk és társadalmi rendszerük lenyűgöző. Szeretném, ha minél többen bepillanthatnának ebbe a csodálatos, titokzatos és zárt világba. Aki egyszer megkóstolta az igazi mézet, ahogyan az még a léppben van vagy éppen csurog ki a pergető csapján, az nem fogja elfelejteni a valódi méz ízét. Tarts velem és ismerd meg a mézédes világot!

Kövess a Facebookon is!

süti beállítások módosítása