5 hasznos tipp, hogyan gondozd a kerted áprilisban

A felhők mögül előbújó napsugarak sokunkat kicsalogatnak a kertbe. Végre lehet rendezgetni az udvart, csinosítani a virágoskertet és előkészülni a nyárra. Öröm látni, mikor megpattan a rügy az orgonabokron, a nárcisz elkezdi bontani a virágját, a pitypangokat pedig ellepik a méhecskék.

Méhészfeleségként számomra fontos, hogy a kertemben jól érezzék magukat az apró beporzó rovarok, és találjanak finom nektárt a méhek.

Ha szeretnél pár év múlva meggyet, almát, körtét enni, mézes-vajas kenyeret reggelizni vagy akár rántott húst sütni a családodnak vasárnap ebédre, akkor aktívan tenned kell azért, hogy az apró beporzó rovarok jól érezzék magukat és visszajárjanak a kertedbe. Nem kell teljes fordulatot venned a kertművelésben, elég pár apró tényezőre figyelni. 

 kert_nyito.jpg 

1. Ültess színes virágokat!

Csalogasd a kertedbe a méhecskéket és a rovarokat színes virágokkal és virágzó növényekkel. A méheknek létszükségletük a nektár és a virágpor, meghálálják, ha gondoskodsz az élelmükről. A virágos kerted egy gyönyörű tavaszi napon megtelik repülő bogárkákkal, te pedig csodálattal nézheted repülésüket, hallgathatod a döngicsélést és nem utolsó sorban gyönyörködhetsz a kerted színkavalkádban.

Ha nincs kerted, akkor se búsulj: az erkélyedre tegyél néhány cserepes virágot, levendulát és máris tettél a környezetedért.

szinesvirag.jpg

 

2. Ritkábban nyírd a füvet!

Nem kell kétnaponta 3 centisre nyírnod a gyepet a kertedben. Hagyd nőni és virágozni a pitypangot, a százszorszépet, a lándzsás útifüvet. Hagyd, hogy szétszórják magjaikat és évről-évre egyre színesebb, vadvirágos, romantikus udvarod legyen.

Ráadásul neked pedig több időd jut pihenésre, lazításra, a családodra és barátaidra! Beizzíthatod a grillsütőt fűnyírás helyett! 

tavasziret.jpg 

3. Készíts itatót a méheknek, madaraknak!

Az apró lényeknek szükségük van vízre is. Ha van kerti tavad, biztosan megfigyelted már, egy meleg nyári napon rengeteg méhecske, pillangó és madárka sorakozik a partján. Ne zavard el, inkább segítsd őket!

kertito.jpg

Ha nincs kedved tavat ásni, tegyél ki egy nagyobb edénybe vizet a kerted egy sarkába. Apró ágakat, vesszőket tegyél a vízfelületre vagy akár be is telepítheted kisebb vízinövényekkel, így jobban le tudnak szállni az állatok az itatóra. 

 

4. Ne permetezz!

A méhek és a beporzó rovarok egyik legnagyobb ellensége a vegyszer. Ha megteheted, térj át a vegyszermentes ökogazdálkodásra. Számtalan hasznos trükköt alkalmazhatsz a zöldtrágyától a megfelelő növények egymás mellé ültetéséig annak érdekében, hogy ne kelljen mérgezned a talajt, a zöldséget, amit majd megeszel és végső soron a környezetedet.

Ám ha mindenképpen le szeretnéd permetezni a gyümölcsfáidat, növényeidet, azt kizárólag méhkímélő szerrel és ami ennél sokkal fontosabb: kizárólag napnyugta után tedd meg, amikor már elpihennek a méhek.

 

5. Ne csapd agyon a méhecskét!

Figyeld meg legközelebb: a méhecske nem támad! Ő békésen gyűjti a nektárt és a virágport a kertedben. Bármilyen hihetetlen, nem akar bántani, csendesen és szorgalmasan végzi a munkáját. Ő vendég a kertedben, ha nem zavarod meg munkájában, továbbrepül a következő virágra, majd hazatér a kaptárjába.

Ám ha elkezded hessegetni, támadásnak veszi, felbőszül és megvédi magát: fullánkjával fájdalmasat szúr … majd elpusztul.

mehecske_02.jpg 

+1 Ismerd meg a beporzók világát!

Közvetlenül is tehetsz azért, hogy még több beporzó méhecske végezze szorgos munkáját. Elkezdhetsz méhészkedni! Meredeken hangzik? Elismerem, első hallásra az, sőt másodikra is.

Ám nem kell feladnod a munkádat, megtanulnod egy teljesen új szakmát, beruháznod drága felszerelésekbe, örökbe is fogadhatsz egy méhcsaládot! Kiváló lehetőség a méhek varázslatos életének megismerésére, a méhek táncánaki megfigyelésére és a vidéki nyugalom átélésére, ráadásul közvetlenül hozzájárulsz az ökológiai sokszínűség fenntartásához. Ha a méhszúrástól félsz, videón keresztül is megfigyelheted a családod. 

 fustolo.jpg

 

Én nem szeretnék olyan világban élni, ahol drónméhek végzik a beporzást…és Te?

 

Fotók: Pixabay 

Méhészfeleség blogja

Méhészfeleségként az életem a méhekről szól. Hiszem azt, hogy rengeteget tanulhatunk a méhektől: a szorgalmuk, kitartásuk és társadalmi rendszerük lenyűgöző. Szeretném, ha minél többen bepillanthatnának ebbe a csodálatos, titokzatos és zárt világba. Aki egyszer megkóstolta az igazi mézet, ahogyan az még a léppben van vagy éppen csurog ki a pergető csapján, az nem fogja elfelejteni a valódi méz ízét. Tarts velem és ismerd meg a mézédes világot!

Kövess a Facebookon is!

süti beállítások módosítása